Tak vás tady pěkně vítám a dovoluji si uvést pár prvních poznatků

Tož co říct k jídlu? Je naprosto odlišné od toho našeho Evropského. To je myslím základní a zásadní poznatek

Stravovat se můžete samozřejmě v podnicích od těch nejlepších až po obyčejné školní "kantýny", které tak trochu připomínají naši menzu. Ty jsou tady v campusu poměrně časté a většinou chodíme jíst tam, protože jsou nejlevnější a jsou nejblíž. Je tu k dispozici velké množství malých kovových mističek a v každé je nějaké tajemství. Samozřejmě první mistička je nejzásadnější, protože v ní najdete rýži, jediné, o čem víte 100% co je to zač

Hned zkraje mě trochu zarazilo to, že rýže je téměř vždy rozvařená. Čekal jsem, že číňani budou na tohle fajnšmekři, ale rozhodně nejsou. Neřeší to, rýže je tu masový produkt a jak vypadá je vedlejší, hlavně že je a je jí hodně a je ke všemu. Obecně to že se má jíst hlavně očima tu rozhodně neplatí, vzhled a jídelní kultura je tu vedlejší (aspoň ve školních kantýnách). Naštěstí jsou číňani poměrně prasata, takže se svou povahou se tu cítím jako doma. Kurňa je toho tolik co napsat, že nevím, co dřív a asi budu trochu skákat od jednoho k druhému

Jídlo je v kantýnách levné, máte na výběr tři misky s rýží, od nejmenší po největší porci. Největší porce stojí v přepočtu asi dvě koruny padesát. K tomu si vezmete nějaké maso (já většinou neexperimentuju a beru si kuřecí), které stojí kolem sedmi korun, k tomu nějakou zeleninu (většinou je v nabídce okurka, květák, brokolice, paprika, nějaké rajčatové pyré či nějaké hnusné zelené listy). Zelenina je tak za pět korun. A taky si můžete vzít misku s polévkou, což je voda, ve které vyvařili kukuřici nebo nějaké maso. Ale chuť má ta voda dobrou

Polívka je taky kolem pěti korun. takže celkem vyjde jedna návštěva kantýny kolem 20 korun a najíte se bohatě. Dá se najíst i levněji. Tohle je spíš obědová cena
V restauraci jsem byl zatím pouze jednou, hned první den. Kultura je samozřejmě mnohem vyšší než v kantýnách...Jí se kolem kulatého stolu, na němž je otočný skleněný ovál a na něj se nosí jednotlivé chody. Nikdo si neobjednává nějak sám za sebe, spíš se debatuje nad jídelním lístkem a každý řekne něco, co má asi rád, co by se dalo přinést. A pak se nosí. Začíná se čajem, potom je polévka, a potom se nosí jednotlivé chody, kterých je opravdu hodně, klidně i 10. Takže se tam postupně objevily nějaké krevety, pak něco na způsob tortil, pak přinesli opečenou zeleninovou omeletu, pak nějaké ryby, jakési tlusté nudle, nějaké další masa a mnoho dalšího. Vzhledem k tomu, že mi hned po příjezdu bylo poměrně dosti špatně z cestování, nevyspání, chlastání vodky s rusákama v letadle atd., tak jsem si to zas až tak nevychutnal. Navíc to bylo moje první setkání s Čínskou kuchyní, takže jsem byl velmi velmi opatrný. Krevety a omeleta byly dobré, jinak jsem to moc nepřeháněl. Jak v restauraci tak v kantýně je spousta misek s opravdu nevalně vypadajícím žlažovým masem, různýma kůžema a pod. Fenek by v Číně jednoznačně nepřežil

U nich jsou všechny tyto věci pochoutka. Libují si ve žlažách

Myslím, že to nakonec všechno platila Prof. Pang, čili nevím jak to jindy bývá, jak si dělí účet a kdo co platí když jsme jedli všichni všechno dohromady. To snad ještě někdy časem zjistím
Bylo by toho ještě spousta co napsat. Ale pro tentokrát už je toho snad dost. Však se tu dá zas časem něco připsat až mě něco dalšího napadne

Jo ještě přidám jednu fotku z oné restaurace. Zkusím někdy vyfotit i kantýnu

Kdyby vás něco zajímalo, tak se ptejte